Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » NÜFUS PLANLAMASI HÜKÜMLERİ

1 Soru: Kadınların hamileliğe engel olan ilaçları kullanmaları caiz midir?
Cevap: Kendisine önemli bir zarar vermemesi şartıyla, kadının hamileliğe engel olan ilaçları kullanması caizdir.
sistani.org/16786
2 Soru: Kadının, kocası razı olmasa da hamileliğe engel olan ilaçları kullanmasının hükmü nedir?
Cevap: Kendisine önemli bir zarar vermemesi şartıyla, kadının hamileliğe engel olan ilaçları kullanması caizdir. Kocası buna razı olsa da olmasa da hüküm aynıdır .
sistani.org/16787
3 Soru: Kadın hamileliğe engel olan spiral kullanabilir m?
Cevap: Kadın, kendisine önemli bir zarar vermediği takdirde hamileliğe engel olan araç (spiral) kullanabilir.
sistani.org/16788
4 Soru: Kadının hamileliğe engel olan spirali doktor bırakabilir mi?
Cevap: Rahim içi araç bırakmak haram bakışa veya haram dokunuşa neden olursa, kocasının dışında birinin bunu yapması caiz olmaz. Ancak, çocuk sahibi olmanın ona zararı olması gibi zaruret hali müstesnadır. Bu, rahimde oluşmuş nütfenin telef olmasına sebebiyet vereceği belli olmayan durumda caizdir. Aksi taktirde bu işlemi ihtiyat gereği terk etmelidir.
sistani.org/16789
5 Soru: Kadın asla bir daha çocuk olmaması için ameliyat olabilir mi?
Cevap: Yumurtalık gibi bir uzvun kesilmesi sonucu kendisine ciddi bir zarar vermediği durumda kadının, ameliyat yoluyla bir daha asla çocuk sahibi olmaması caizdir. Elbette eğer ameliyat haram bakışı veya haram dokunuşu gerektirirse, kocası dışında biri tarafından yapılması caiz değildir. Ancak çocuk sahibi olmanın ona zararı olması gibi zaruret hali, bundan müstesnadır. Bu hüküm tamamen erkek için de geçerlidir.
sistani.org/16790
6 Soru: Nütfe oluştuktan sonra kadının onu düşürmesi veya aldırması caiz midir?
Cevap: Nütfe oluştuktan sonra kadının onu düşürmesi veya aldırması caiz değildir. Fakat onu taşıması halinde annenin canına zarar gelecekse ve henüz nütfeye ruh gelmemişse bu caizdir. Lakin ruh verildikten sonra onu düşürmek, mutlak olarak caiz değildir. Eğer anne onu aldıracak olursa diyetini -miktarı diyat kitabına belirtilmiştir- babasına veya diğer varislerine ödemelidir. Eğer baba onun düşürülmesine veya aldırılmasına neden olursa, diyetini annesine ödemelidir. Çocuğun düşmesine doktor neden olursa, diyetini doktorun kendisi ödemelidir. Varislerinin bağışlaması durumunda bir şey ödemesine gerek kalmaz.
sistani.org/16791
7 Soru: Kadının bazı vacipleri yerine getirmek için -oruç ve hac amelleri gibi- aylık âdetini normalden daha geç bir zamana erteleyecek ilaçları kullanması caiz midir?
Cevap: Kadının bazı vacipleri yerine getirmek için -oruç ve hac amelleri gibi- aylık âdetini normalden daha geç bir zamana erteleyecek ilaçları kullanması caizdir. Elbette bunun ona önemli bir zararı olmamalıdır. Bu ilaçları kullandığında arka arkaya ve birbirine bağlı bir şekilde olmayan bir kan görürse; bu onun adet günlerine rastlasa bile hayız kanının hükümlerini taşımaz.
sistani.org/16792
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français