Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » ÖLÜYE DOKUNMA GUSLÜ

1 Soru: Ölüye dokunma guslü insana hangi şartlarda farz olur?
Cevap: Ölü insanın soğumuş ve yıkanılmamış bedenine dokunan yani kendi bedeninin bir kısmını ona dokunduran kimsenin üzerine, bu dokunma ister uykuda olsun ister uyanıkken, ister ihtiyarî olsun, ister gayriihtiyarî, gusl-ü mess-i meyyit (=ölüye dokunduğundan dolayı gusül) farz olur. Hatta tırnak veya kemiği ölünün tırnak veya kemiğine dokunursa gusletmelidir. Ancak ölü hayvana dokunmadan dolayı insanın üzerine gusül farz olmaz.
sistani.org/16691
2 Soru: Gusl-ü mess-i meyyit ne demektir?
Cevap: Ölüye dokunduğundan insana farz olan gusle denir.
sistani.org/16692
3 Soru: Ölüye dokunma guslü nasıl insana farz olur?
Cevap: Ölü insanın soğumuş ve yıkanılmamış bedenine dokunan yani kendi bedeninin bir kısmını ona dokunduran kimsenin üzerine, gusl-ü mess-i meyyit (=ölüye dokunduğundan dolayı gusül) farz olur.
sistani.org/16693
4 Soru: İnsan uykuda olduğu bir durumda ölüye dokunursa gusül farz olur mu?
Cevap: Farz olur.
sistani.org/16694
5 Soru: İnsan gayri ihtiyarı yani istemeden ölüye dokunursa ölüye dokunma guslü farz olur mu?
Cevap: Evet gusül alması gerekir.
sistani.org/16695
6 Soru: İnsanın tırnak veya kemiği ölünün tırnak ve kemiğine dokunursa gusül farz mıdır?
Cevap: Evet, gusül alması gerekir.
sistani.org/16696
7 Soru: İnsan ölü hayvana dokunursa gusül alması gerekir mi?
Cevap: Ölü hayvana dokunmadan dolayı insanın üzerine gusül farz olmaz.
sistani.org/16697
8 Soru: Tümü soğumamış bir ölünün bedeninin soğumuş kısmına dokunulsa, gusül farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz.
sistani.org/16698
9 Soru: İnsan saçını ölünün bedenine dokundursa gusül farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz.
sistani.org/16699
10 Soru: İnsan saçını ölünün saçına dokundursa gusül farz olur mu?
Cevap: Hayır farz olmaz.
sistani.org/16700
11 Soru: İnsan bedenini ölünün saçını dokundursa gusül etmesi gerekir mi?
Cevap: Hayır gusül gerekli değildir.
sistani.org/16701
12 Soru: Çocuk ölü olarak dünyaya gelirse annesinin vazifesi nedir?
Cevap: Çocuk ölü olarak dünyaya gelirse, vacip ihtiyata göre annesi gusletmelidir.
sistani.org/16702
13 Soru: Doğum esnasında anne ölürse çocuğun gusletmesi gerekir mi?
Cevap: Çocuğun buluğ çağından önce gusletmesi ihtiyaten vaciptir.
sistani.org/16703
14 Soru: Üç guslü tam olarak verilmiş meyyite dokunan kimsenin gusletmesi gerekir mi?
Cevap: Hayır gusletmesi farz değildir.
sistani.org/16704
15 Soru: Meyyitin üçüncü guslü tamamlanmadan dokunulsa, dokunan kimsenin gusletmesi gerekir mi?
Cevap: Evet.
sistani.org/16705
16 Soru: Deli bir kimse ölüye dokunursa gusül farz olur mu?
Cevap: Deli akıllandıktan sonra gusletmesi gerekir.
sistani.org/16706
17 Soru: Buluğ çağına ermemiş çocuk ölüye dokunursa gusül farz olur mu?
Cevap: Buluğ çağına erdikten sonra gusletmelidir.
sistani.org/16707
18 Soru: Guslü verilmemiş ölünün bedeninden pir parça koparsa ve gusül verilmeden önce dokunulursa dokunanın gusül alması gerekir mi?
Cevap: Hayır, fakat ölü parçalanırsa ve biri hepsine veya büyük bir bölümüne dokunursa gusül vacip olur.
sistani.org/16708
19 Soru: Hayatta olan bir insanın bedeninden bir parça kopar ve gusül vermeden önce dokunulursa guslü farz olur mu?
Cevap: Hayır, fakat ölü parçalanırsa ve biri hepsine veya büyük bir bölümüne dokunursa gusül vacip olur.
sistani.org/16709
20 Soru: Guslü verilmemiş ölünün veya hayatta olan bir insanın bedeninden bir parça kopar ve gusül vermeden önce ona dokunulursa, kopmuş parça kemikli olsa ölüye dokunma guslü almak gerekir mi?
Cevap: Guslü verilmemiş ölünün veya hayatta olan bir insanın bedeninden bir parça kopar ve gusül vermeden önce ona dokunulursa, kopmuş parça kemikli de olsa ölüye dokunma guslü almaya gerek yoktur. Ama ölü parçalanırsa ve biri hepsine veya büyük bir bölümüne dokunursa gusül vacip olur.
sistani.org/16710
21 Soru: Guslü verilmemiş kemiğe dokunmak gusül gerektirir mi?
Cevap: Hayır.
sistani.org/16711
22 Soru: Ölüden kopmuş ve guslü verilmemiş kemiğe dokunmak guslü gerektirir mi?
Cevap: Hayır.
sistani.org/16712
23 Soru: Canlı insandan kopmuş kemiğe dokunursam gusül farz olur mu?
Cevap: Hayır farz değildir.
sistani.org/16713
24 Soru: Ölü insandan ayrılmış dişe dokunursak gusül far olur mu?
Cevap: Hayır.
sistani.org/16714
25 Soru: Canlı insandan ayrılmış dişe dokunursam gusül almam gerekir mi?
Cevap: Hayır.
sistani.org/16715
26 Soru: Ölüye dokunma guslü nasıl alınır?
Cevap: Cenabet guslü alınmalıdır.
sistani.org/16716
27 Soru: Ölüye dokunma guslü alırsam namaz kılmak için de abdest almam gerekir mi?
Cevap: Hayır, abdest almanıza gerek yoktur.
sistani.org/16717
28 Soru: Birkaç ölüye dokunan kimsenin kaç gusül alması gerekir?
Cevap: Bir gusül alması yeterlidir.
sistani.org/16718
29 Soru: Bir ölüye birkaç defe dokunan kimsenin kaç defa gusül alması gerekir?
Cevap: Bir gusül alması yeterlidir.
sistani.org/16719
30 Soru: Bir kimse ölüye dokunduktan sonra gusletmezse camide durması haram mıdır?
Cevap: Hayır.
sistani.org/16720
31 Soru: Bir kimse ölüye dokunduktan sonra gusletmezse cinsel ilişkide bulunabilir mi?
Cevap: Evet sakıncası yoktur.
sistani.org/16721
32 Soru: Bir kimse ölüye dokunduktan sonra gusletmezse içinde farz secde bulunan sureleri okumasının sakıncası var mı?
Cevap: Hayır sakıncası yoktur.
sistani.org/16722
33 Soru: Bir kimse ölüye dokunduktan sonra gusletmezse ne zamana kadar gusletmelidir?
Cevap: Namaz ve benzeri şeyler için gusletmelidir.
sistani.org/16723
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français