Büyük Taklid Merci'i Sayın Seyyid Ali Hüseyni Sistani’nin Bürosunun Resmi İnternet Sitesi

Sorular ve Cevaplar » GİYECEKLER

1 Soru: Erkeğin içerisinde altından parçalar olan veya kordonu altından olan saat takması ve onunla namaz kılması caiz midir?
Cevap: Birinci denileni takmak ve onunla namaz kılmak caizdir. Ama ikincisi caiz değildir.
sistani.org/16510
2 Soru: Üzerinde şarap resmi olan ve “Onu içmeye davet eden” elbiseleri giymek alım-satımını yapmak caiz midir?
Cevap: Giyilmesi ve alım-satımı haramdır.
sistani.org/16511
3 Soru: Bazı şirketler ürünlerinin üzerine “Tabii ipekten yapılmıştır” yazmalarına rağmen fiyatları ucuz olduğundan bunların doğruluğunda şüphe etmekteyiz. Bunları giymemiz ve onlarla namaz kılmamız doğru mudur?
Cevap: Şüphe durumunda giyilmesi ve onunla namaz kılınması caizdir.
sistani.org/16512
4 Soru: Fakihler tabii saf ipeği giymenin haram olduğuna fetva vermişler. Erkekler başka bir şeyle karıştırılan ipeği giyebilirler mi? Eğer bu giyecek atkı olursa hüküm nedir? Saf ipekten yapılan atkıyı erkeklerin giymesi haram mıdır?
Cevap: Atkı, avret yerini örtmeyen şeylerden olduğundan tabii saf ipekten de olsa giyilmesi haram değildir.
Ama saf ipek denmeyecek kadar başka bir şeyle karıştırılmışsa, avret yerini örtmek onunla mümkün olsa da giyilmesi caizdir.
sistani.org/16513
5 Soru: Avrupa da yaşayan biz Müslümanlar, Şer-i kurallara göre kesilmeyen hayvanların derilerinden yapıldığına ihtimal verilen ayakkabı, kemer ve bunun gibi giyecekleri satın almaktayız. Eğer İslamî ülkelerden ithal edildiğine veya İslamî kurallara uygun olarak kesilen hayvanlardan temin edildiğine ihtimal verirsek bu derilerin pak olduğuna hükmedebilir miyiz? Bu ihtimal zayıf olursa nasıl olur?
Cevap: Eğer ihtimal 2% gibi zayıf olursa ve tersine kanaat getirilirse kabul edilmez. Aksi takdirde temiz oluğunu kabul etmenin sakıncası yoktur.
sistani.org/16514
Yeni bir soru göndermek için buraya tıklayınız
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français