پایگاه اطلاع رسانی دفتر مرجع عالیقدر آقای سید علی حسینی سیستانی

کتب فتوایی » مناسک حج

شرایط نایب ← → حج زن و اذن شوهر

نیابت

مسأله96: شخص مستطیع در صورتی که توانایی داشته باشد باید خودش به حج برود و حجِ شخص دیگری از طرف او ـ چه با اجرت یا بدون آن ـ کفایت نمی‌کند.
مسأله 97: کسی که حج بر ذمه‌اش مستقر شده است و خودش به علت بیماری یا پیری یا مانعی دیگر نتواند حج به جا آورد و برایش مشقت و حرج دارد و امید ندارد که بعداً بتواند به حج برود واجب است برای خود نایب بگیرد.
مسأله98: کسی که استطاعت مالی دارد ولی خودش نمی‌تواند حج به جا آورد یا به جا آوردن اعمال حج برایش مشقت و حرج خواهد داشت واجب است برای خود نایب بگیرد.
مسأله99: کسی که نایب گرفتن برای حج برای او واجب شد چنانچه مطمئن نبود که برای سالهای بعد بتواند نایب بگیرد باید در اولین سال ممکن نایب بگیرد، یعنی وجوب نایب گرفتن برای حج مثل خود حج فوری است.
مسأله100: کسی که خودش نمی‌تواند حج به جا آورد و نایب هم نمی‌تواند بگیرد تکلیفی ندارد، ولی اگر حج بر او مستقر شده باشد بعد از مرگش باید از طرف او حج به جا آورند.
مسأله101: کسی که خودش نمی‌تواند حج به جا آورد و نایب گرفتن بر او واجب شده، اگر از میقات نایب بگیرد کفایت می‌کند و واجب نیست از شهر خودش نایب بگیرد.
مسأله102: کسی که حجة‌الاسلام بر او واجب شده اگر پس از احرام عمره تمتع یا حج ـ تمتع یا قران یا اِفراد ـ در حرم بمیرد کفایت می‌کند و لازم نیست برای اتمام اعمال عمره یا حج برای او نایب بگیرند، و همچنین لازم نیست برایش نایب بگیرند تا عمره یا حج جدیدی برایش به جا آورد، و این حکم اختصاص به حجة‌الاسلام دارد و در حجی که به نذر یا سببی دیگر واجب شده و همچنین در عمره مفرده جاری نیست.
شرایط نایب ← → حج زن و اذن شوهر
العربية فارسی اردو English Azərbaycan Türkçe Français